29 Ocak 2017 Pazar

Bütün Öğretmenler Kadın, Bütün İtfaiyeciler Erkek mi?

Merhaba!
İnternet aleminde farklı etkinlik arayışı içinde gezinirken birden kendimizi mesleklerle ilgili yapılmış kukla örneklerinin içinde bulduk.
Bu kuklalarda öğretmenler genelde etekli bir kadın, hemşireler kadın; doktorlar, itfayeciler, marangozlar, aşçılar, ressamlar,polisler vb. ise erkek. Peki neden? Kadın ve erkeği ayıran yalnızca belli biyolojik özellikler değil mi? Peki bizler neden yaşamın ilk yıllarından itibaren çocuklara kadın ve erkeği ayıran toplumsal özellikler olduğu mesajını veriyoruz?
Bu konuyla ilgili education and employers topluluğu tarafından gerçekleştirilen aşağıdaki videoyu paylaşma gereği duyduk. Topluluk, 22 çocuktan oluşa bir sınıfta, çocuklardan itfaiyeci, cerrah ve savaş pilotu çizmelerini istedi. Ardından çoğu çocuk resimlerini ve resimlerine verdikleri isimleri paylaştı. Bu çocukların yaptığı 66 çizimden sadece 5 tanesinde bir itfaiyeci, beyin cerrahı veya savaş pilotu pozisyonunda bir kadın tasvir edildi.
Daha sonra, sınıfa beyin cerrahı, savaş pilotu ve bir itfaiyeciyi geldi- ve hepsi kadındı.
Bu kadınları gördükten sonra çocuklar çok şaşırdılar ve hatta içlerinden bir kız çocuğu "Yalnızca öyle giyinmişler" diye bağırdı.
Ancak sınıfa gelen profesyoneller aslında bir beyin cerrahı, itfaiyeci ve savaş pilotu olduklarını söylediler ve çocuklarla etkileşimde bulundular, işlerinden bahsettiler.


Çocuklarda bu toplumsal mesajların nasıl geçtiği ortada. Bu durumda onların hayatında en önemli role sahip olan ebeveynler ve öğretmenlere düşen görev, cinsiyetin bizleri sınırlamadığı mesajını vermek, verebilmek!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder