26 Şubat 2017 Pazar

Birbirinden Farklı 10 Örüntü!

Herkese merhaba! Bugün biraz örüntüden bahsedeceğiz.
Bildiğiniz gibi örüntü sıralama becerisinin bir üst aşamasıdır. Örüntüyü fark etme, var olan örüntüyü tekrar etme ve örüntüler oluşturma süreçlerini içerir. Bir kural vardır ve bu kural tekrar eder. Aslında çocuklar günlük hayatta örüntülerle çok sık karşılaşır. Örneğin trafik ışıkları nasıl tekrar eder; kırmızı-sarı-yeşil-kırmızı..Örüntüleri çocuklarımıza öğretirken önemli olan nokta ise somut örneklerden başlamaktır. Önce ses ve vücut kullanılarak örüntüler içeren oyunlar oynanabilir.
Biz de işlerinizi biraz olsun kolaylaştırmak için 10 adet örüntü oyununu sizler için derledik. Umarım faydalı olur. Şimdi bu oyunlara daha yakından bakalım:
  1. Legolarla örüntü: Aşağıda gördüğünüz gibi legoların renklerini kullanarak ya da legolarla farklı oyuncakları birleştirerek çocuklarınızla birlikte örüntüler oluşturabilirsiniz.
  2. Şişe kapaklarıyla örüntü: Farklı renk ve büyüklükteki şişe kapaklarını birleştirerek çocuklarınızla birlikte renk, büyüklük vb. kullanarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  3. Bloklarla örüntü: Blokları üçüncü fotoğraftaki gibi üst üste ya da yan yana dizerek örüntüler oluşturabilirsiniz.
  4. Parmak boyası ile örüntü: Parmak boyası kullanarak baskı yoluyla baskı çeşidi (patates-ip-patates) gibi ya da parmaklarınızı  kullanarak doğrudan boyaların renkleri ile örüntüler oluşturabilirsiniz.
  5. Doğada örüntü: Doğadaki malzemeleri kullanarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  6. Legolarla örüntü: Legolarla renklerinden yola çıkarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  7. Hareketlerle örüntü: Zıpla-adım at- zıpla- adım at gibi vücudunuzu kullanarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  8. Ritim aletleriyle örüntü: Ritim aletlerini kullanarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  9. Stickerlarla örüntü: Stickerların renklerinden ya da resimli olanların doğrudan resimlerinden faydalanarak örüntüler oluşturabilirsiniz.
  10. Son olarak bozuk paralarla örüntüler oluşturabilirsiniz.













Buradaki 10 tane örnek size yeterli gelmesin! Eminim ki pek çok okul öncesi öğretmeni buradaki veya buradakilere benzer örüntü örneklerini kullanıyor. Çocuklarımızın gelişim düzeylerini dikkate almayı unutmayalım o bize yeter.
O zaman kolay gelsin!
kaynak: learnwithplayathome.com, teachpreschool.org, themeasuredmom.com,
pocketofpreschool.com, playdoughtoplato.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder